Valamennyi bejegyzés

Hogyan juthat hozzá a befektető a Buda-Cash-nél meglévő (nem hiányzó) befektetéséhez?

Feltételezhető, hogy a befektetőknek a Buda-Cash által kezelt vagyona nem tűnt el teljes egészében, lehet arra számítani, hogy a kezelt vagyon legalább egy része a társaság számláin vagy külső alletétkezelőknél fellelhető. A Befektető-védelmi Alap jelenleg még nem rendelkezik arra vonatkozóan … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Hogyan juthat hozzá a befektető a Buda-Cash-nél meglévő (nem hiányzó) befektetéséhez? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mi alapján fizet a Beva kártalanítást?

A Beva a Buda-Cash által nyilvántartott és a befektetők tulajdonát képező befektetések hiánya esetén nyújt kártalanítást. Ez a befektetés tipikusan lehet valamilyen belföldi vagy külföldi értékpapír (részvény, befektetési jegy, vállalati kötvény, kincstárjegy, államkötvény, stb.) vagy a befektetésekkel kapcsolatosan a Buda-Cash által a befektető ügyfélszámláján … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Mi alapján fizet a Beva kártalanítást? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mekkora a Beva által nyújtott kártalanítás maximuma?

A Beva befektetőnként maximálisan 20.000 euró (€) erejéig nyújthat kártalanítást, de a kártalanítást minden esetben forintban fizeti ki. A Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítási ügyében ez az összeghatár 6.105.400,- forint, ami az egész Buda-Cash elleni felszámolási eljárásban a kártalanítás felső határát jelenti.

Mekkora a Beva által nyújtott kártalanítás maximuma? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mi az a „befektetői önrész”?

A Befektető-védelmi Alap a befektetők részére a hiányzó befektetésükre nem fizet teljes kártalanítást. A törvény szerint a hiányzó befektetés első egymillió forintja után 100%-os, azaz egymillió forint összegű kártalanítás jár, azonban ez egymilliót meghaladó rész után csak 90%-os kártalanítás állapítható … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Mi az a „befektetői önrész”? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Honnan van a Bevának pénze a kártalanításra?

A Beva tagjai (bankok, befektetési vállalkozások, befektetési alapkezelők) folyamatos befizetéseiből vagyont halmoz fel, ezt állampapírokba fekteti, és így készül az esetleges kártalanítási esetekre. A Beva jelenleg 13. 1 milliárd forint nagyságú kártalanításra kifizethető vagyonnal rendelkezik.

Honnan van a Bevának pénze a kártalanításra? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mi történik akkor, ha a Bevának a vagyonát meghaladó összegű kártalanítást kellene kifizetnie?

Amennyiben a Beva kártalanítási kötelezettsége meghaladja a rendelkezésére álló vagyona nagyságát, akkor a tagjaira rendkívüli befizetést rendelhet el, és ebben az évben ilyen módon még további 1,22 milliárd forint beszedésére lenne mód.

Mi történik akkor, ha a Bevának a vagyonát meghaladó összegű kártalanítást kellene kifizetnie? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Vonatkozik-e a kártalanítás a TBSZ-re és a NYESZ-re?

A TBSZ-en (tartós befektetési számla) és a NYESZ-en (nyugdíj előtakarékossági számla) lévő befektetésekre ugyanúgy vonatkozik a Beva kártalanítása, azonban arra vonatkozóan nem rendelkezünk információkkal, hogy a jelen esetben hogyan alakulnak az adózási kérdések. Ilyen kérdésekkel a NAV-ot célszerű megkeresni.

Vonatkozik-e a kártalanítás a TBSZ-re és a NYESZ-re? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mi alapján bírálja el a Beva kártalanítási igényeket?

A Befektető-védelmi Alap a kártalanítás iránti kérelmeket a befektető által benyújtott igénybejelentés tartalma és a Buda-Cash ügyfélnyilvántartásának adatai összevetésével bírálja el. Az elbírálásnak együttes feltétele, hogy a befektető kérelme a Bevához beérkezzen, álljon a Beva rendelkezésére a befektető és a … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Mi alapján bírálja el a Beva kártalanítási igényeket? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ki nem kaphat kártalanítást?

A törvény tételesen felsorolja, hogy kinek a részére nem állapítható meg kártalanítás, akkor sem, ha egyébként a többi feltétel teljesülne is. A Bevától nem kaphat tehát kártalanítást az …

Ki nem kaphat kártalanítást? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Milyen befektetés után nem lehet kártalanítást megállapítani?

A Beva biztosítása csak a forintban, az euróban, bármely európai uniós vagy OECD tagállam törvényes fizetőeszközében fennálló követelésekre terjed ki, vagyis azok a követelések vannak kizárva a védelemből, amelyek nem ezen valuták valamelyikében állnak fenn.

Milyen befektetés után nem lehet kártalanítást megállapítani? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva