Mi az a „befektetői önrész”?

A Befektető-védelmi Alap a befektetők részére a hiányzó befektetésükre nem fizet teljes kártalanítást. A törvény szerint a hiányzó befektetés első egymillió forintja után 100%-os, azaz egymillió forint összegű kártalanítás jár, azonban ez egymilliót meghaladó rész után csak 90%-os kártalanítás állapítható meg. Az itt leírt önrész tehát nem a Beva által fizethető maximális kártalanítást csökkenti, hanem a befektető hiányzó befektetései, a kártalanítás alapjául szolgáló követelés csökkentendő ezen a módon.

Az alábbi példák mutatják a helyes számítást:

Példák:

1.) Ha a befektetőnek például 800.000,- Ft összegű befektetése hiányzik
Ilyen esetben a befektető a Bevától a teljes hiányzó befektetését, vagyis a 800.000,- forintot megkapja kártalanításként, mivel a teljes hiányzó befektetés értéke egymillió forint alatt van.

2.) Ha a befektetőnek 4 millió forint összegű befektetése hiányzik
Ebben az esetben a befektető a Bevától 3,7 millió forintos kártalanításra számíthat, mert…
– egymillió forintig a kártalanítás 100%-os, azaz egymillió forint,
– az egymillió forint feletti részben (vagyis 3 millió forint tekintetében) pedig a kártalanítás 90%-os, azaz a jelen esetben 2,7 millió Ft.
Összesen: 3,7 millió forint.

3.) Ha a befektetőnek történetesen 10 millió forint nagyságú befektetése hiányzik
Ebben az esetben a befektető 20.000 €-nak megfelelő összegű, azaz 6.105.400,- forintot kap kártalanításként, mert…
– egymillió forintig a kártalanítás 100%-os, azaz egymillió forint,
– az egymillió forint feletti részben (vagyis 9 millió forint tekintetében) a kártalanítás 90%-os lenne, azaz a jelen esetben 8,1 millió Ft,
– vagyis a kártalanítás alapjául szolgáló összeg összesen 9,1 millió forint lenne, de a törvény szerint a Beva nem fizethet egy befektetőnek 20.000 €-nak megfelelő (azaz 6.105.400,-) forintnál többet, ezért…
a kártalanítás 6.105.400,- forint lesz.

közvetlen linka könyvjelzőbe.